Festival-Masterclass Internațional de Muzică Bizantină la Iași Ediția a noua

În perioada 4-8 iulie 2016, va avea loc la Iași a noua ediție a Festivalului-Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, organizat de Asociația Culturală Byzantion, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași. Devenit deja un brand cultural, evenimentul de anul acesta este construit pe tema Raportul dintre ornamentică, intervalică și accente în execuția thesisurilor, acordând o atenție deosebită probalematicii dinamicii slujbelor și a sinergiei dintre străni și altar.

Nivelul înalt și calitatea programului propus pentru ediția actuală este garantat, în primul rând, de profesionalismul și statura duhovnicească a invitaților, mai ales a celor din Grecia: domnul Panagiotis Neochoritis, locțiitor al Arhontelui Protopsalt al Patriarhiei de Constantinopol și ucenicii lui direcți din Asociația Culturală „Sf. Roman Melodul.” Ștacheta academică a Masterclass-ului va fi menținută de prezentările și conferințele susținute de Conf. Dr. Maria Alexandru de la Universitatea Aristotel din Salonic, de Conf. Dr. Nicolae Gheorghiță de la Univesitatea Națională de Muzică din București, de Protopsalt Antonios Aetopoulos din Atena, membru al Corului Bizantin Grec și de monahul cercetător paleograf Filotheu Bălan (Mănăstirea Petru Vodă – Neamț).

Programul de pregătire va include activități desfășurate în cadrul Ansamblului mare (îndrumător: Prep. Univ. Adrian Sîrbu), în grupe restrânse (cursanți avansați – îndrumători: invitații din Grecia), și în Ansamblul feminin (îndrumători: soprana Mihaela Grăjdeanu și Conf. Dr. Maria Alexandru). În plus, se va organiza în continuare cursul de kanonaki, ținut de Conf. Dr. Maria Alexandru. Latura duhovnicească și artistică a evenimentului va fi întregită de slujba de pomenire pentru ctitorii spirituali ai Masterclassului (protopsaltul Lykorugos Angelopoulos și părintele arhimandit Iustin Pârvu), de slujba Vecerniei Mari unită cu Litia, în cinstea Sfântului Atanasie Athonitul, și de concertul final, susținut de participanți, de Corul Academic Byzantion și de trei soliști de la București.

Mai multe informații referitoare la activitățile din cadrul Festivalului-Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, la modalitatea de înscriere și la facilitățile oferite participanților pentru cazare și masă sunt disponibile pe site-ul http://byzantion.ro/masterclass/editia-a-ix-a-2016/daca-e-iulie-e-festivalul-masterclass-international-de-cant-bizantin-la-iasi.html

Search

aprilie, 2024