Femeie în război – Woman at war (Benedikt Erlingsson)

Şi feminismul şi războiul sunt subiecte – prim plan în pelicule de văzut şi de recomandat; însă, astăzi la „Liber supă patru” spargem gheaţa Islandei cu cea mai nouă apariţie a regizorului Benedikt Erlingsson.

 Cu o carieră deja de invidiat, regizorul islandez propune din nou un film în care drepturile omului şi cele ale naturii se străduiesc să dea mâna prieteneşte. Woman at war sau, tradus simplu în româneşte, Femeie în război s-a lansat săptămâna trecută în cinematografele din România. După cum precis sugerează titlul, avem în faţa marilor ecrane povestea unei femei, pe numele ei Halla sau „Femeia munţilor”, care declară război tuturor celor care nu respectă natura. Apariţia feminină este conturată clar în jurul eroinelor scandinave din miturile lor celebre: forţă incredibilă în lupta pentru dreptate. Halla s-a săturat de impactul distructiv pe care industria locală de aluminiu îl are asupra mediului așa că le declară război celor din spatele afacerii. E gata să riște totul pentru a proteja zonele sălbatice ale Islandei pe care le iubește atât de mult. Când află că un copil își va face loc în viața ei, Halla începe să-și pună întrebări serioase vizavi de manifestul pe care l-a pus în mișcare. Aşadar, un fir roşu interesant care propune straturi şi substraturi, aşa cum cinematografia islandeză încearcă de fiecare dată.

 Cu scene spectaculoase şi modalităţi foarte creative de a sabota marile companii de aluminu, Halla reuşeşte să scape de fiecare dată. Uneori se ascunde după dealuri nămoloase pentru a nu fi văzută de elicopterele care o urmăresc, alteori trage liniştită cu arcul în reţelele electrice în plin câmp. Tehnologia şi natura sunt puse faţă în faţă şi fac motivul unor scene memorabile; exact ca aceea în care o oaie întâlneşte o dronă. Ingeniozitatea personajului principal de a reuşi să scape din situaţii imposibile dau credit substanţial scenariului şi regiei.

Islandezul Benedikt Erlingsson este și un autor și actor extrem de apreciat: prestațiile lui solo în teatrul islandez sunt printre cele de succes şi pretind că fac parte din tendinţa noilor curente de performance actuale. Debutul său în lung metraj, Despre oameni și cai (2013) a fost propunerea Islandei la Premiile Oscar și i-a adus “Premiul pentru debutul regizoral în cinematografie” / “Best New Director” la Festivalul de Film de la San Sebastian. Woman in war este inclus anul acesta în selecția Semaine de la Critique la Festivalul de Film de la Cannes. Filmul poate fi văzut în cinematografele din țară încă de la finalul săptămânii trecute şi este distribuit de Transilvania Film.

Search

aprilie, 2024