Dublă lansare de carte la Iaşi

„Un cal într-o mare de lebede” şi „Povestiri în garaj” sunt două titluri care ar putea să-ţi atragă atenţia în oricare librărie. Primul, pentru că sună ca o glumă din seria celor absurde (un cal într-o mare de lebede, ca o gaşcă de găini îmbrăcate în geacă de piele..), iar cel de-al doilea pentru că garajul face parte din multe amintiri româneşti din copilăria anilor ’90. Garajul, locul în care se întâmplă mare parte din secretele unei familii. Ideea e că meşterii acestor volume vin la Iaşi mâine (16 octombrie) şi vor să vorbească despre cărţi într-o cafenea.

         „Un cal într-o mare de lebede” şi „Povestiri în garaj” sunt cele mai noi apariţii în colecţia n’autor. Pentru cine nu ştie, aceasta e o iniţiativă de promovare a autorilor români contemporani cu noi şi apare sub egida editurii Nemira. N’autor deoarece, conform coordonatorilor de proiect „sunt n moduri de a vorbi despre lumea în care trăim – realităţi de ieri şi de azi, fragmente din societatea românească, ori de pretutindeni, (n moduri de a vorbi) despre o umanitate în permanentă schimbare.” Proiect apărut anul acesta  în aprilie, cu o serie atractivă de lansări de carte până acum, continuă încrezător cu alte apariţii de luat în calcul pentru oricând eşti liber după 16:00.

         Raluca Nagy a scris „Un cal într-o mare de lebede”, roman care o are în prim plan pe Rosalyn, 24 de ani, studentă la Londra. Protagonista decide să accepte o bursă de un an la Tokyo, departe de viaţa pe care a construit-o în capitala britanică. O viaţă nu prea simplă în care sunt implicate aspecte ale unei relaţii amoroase complicate, a unei boli ciudate şi unei lipse de sens evidente. Întâlnirea lui Rosalyn cu o cultură atât de diferită de străzile londoneze, face subiectul principal al unei cărţi cu happy-end, fără să lase deoparte subtilităţile, atât de populare azi, ale interculturalităţii şi provocările pe care le propune.

         Pe de altă parte, „Povestiri din garaj” e scrisă de Goran Mrakic şi prezintă o serie de detalii spectaculos de obişnuite pentru cine are poveşti din anii ’90. Istoriile petrecerilor din garaje cu muzică interzisă, cu zorii unui capitol esenţial din istoria prea recentă a României, tineri despărţiţi de comunism şi neîmpăcăţi în confuziile lor. Goran Mrakic cucereşte cu legende de cartier din Timişoara în care râurile de bere au o legătură mare cu a pune la un loc români, sârbi, şvabi şi maghiari.

         Colecţia n’autori a trasat o hartă interesantă: Londra, Tokyo, Timişoara, Iaşi. Raluca Nagy şi Goran Mrakic vin la Iaşi mâine să-şi lanseze cele mai recente cărţi. Nu vin singuri, ci cu Eli Bădică, cea care coordonează colecţia editurii Nemira. Ne întâlnim cu ei în intimitatea pe care o poate oferi o cafenea. Mâine de la 18:30 se vorbeşte despre cărţi la Fika, nu departe de Piaţa Unirii.

Search

martie, 2024