Coborâm la prima

Filmele cu subiect puternic în rândul maselor, care rescriu sau amintesc tragedii care au marcat istorii sunt mereu binevenite, mai ales pentru atenţionarea conştiinţei noastre, furată adesea de cotidianul spectaculos. Ce rămâne din emoţia puternică a evenimentelor considerate tragedii? Sau mai degrabă ce s-a uitat? E posibil să uiţi ce e de neuitat? Colectiv este episodul de neuitat, nucleu al unui scenariu de film cu premieră luna aceasta.

Coborâm la prima este debutul regizoral în lung metraj al lui Tedy Necula şi spune povestea călătorilor dintr-un vagon de metrou, a doua zi după incendiul de la Colectiv.

 Nevoiți sa petreacă împreună câteva ore pentru că metroul se opreşte între staţii, călătorii încep să se descopere, să înlăture judecățile si prejudecățile pe care le au față de colegii de călătorie.

Coborâm la prima este o poveste inspirațională despre natura umană și despre comportamentul în situații de criză, dar și despre cum poți să descoperi cu adevărat pe cineva dacă ai timp să-l asculți.

Regizorul a declarat pentru presă că acesta este primul film inspiraţional din România, în sensul în care „este o poveste inspirațională pe care o trăim în fiecare zi. Suntem în metrou așa cum suntem și în lume. Nu este un film despre Colectiv, dar viața nu poate nega evenimentul. Sunt povești paralele din viețile mai multor oameni care se întâlnesc într-o zi cu o semnificație specială pentru unii”. Cuvinte care fac parte din comunicate de presă care te fac să mergi la cinema. Din 26 octombrie filmul va rula în cinematografele din România şi se aşteaptă să întâlnească spectatori cu sufletul deschis.

Deşi un film independent, a reuşit să strângă o distribuţie cu nume cunoscute care promit personaje pline de subtilităţi şi puternice, Constantin Cotimanis, Adrian Păduraru şi Emilian Oprea sunt doar câteva dintre aceste nume.

În aceeaşi cheie a resurselor limitate pentru un film produs în manieră independentă, e interesant de ştiut că vagonul metrolului, construit pentru filmări în proporţie de 100% a fost gata într-o săptămână, şi este munca unei echipe de doar 8 oameni. O nouă dovadă că filmul poate imita viaţa, mai mult decât vrem să credem. Coborâm la prima a avut premiera vineri pe 26 octombrie şi este un film independent, produs şi regizat de Tedy Necula, imaginea fiind semnată de Alexandru Timoşca, iar scenariul îi aparţine Alexandrei Axinte.

Un articol de Bianca Ioan

Search

aprilie, 2024