5 zile de petreceri la Carnavalul de la Rio!

Primele date despre originea carnavalurilor braziliene au fost înregistrate în 1723, când imigranţii din insulele portugheze Azore, Madeira şi Capul Verde, au adus în Brazilia tradiţia festivalului de primăvară „Entrudo”, care se organiză deja, de ceva timp, în Spania şi Portugalia.

În 1932, obiceiul haotic al plimbărilor stradale, neorganizate, a început să se schimbe, datorită lui Mario Rodrigues Filho, proprietarul primului ziar cu specific exclusiv sportiv din lume. În februarie 1932, Filho a comentat un meci de fotbal în publicaţia sa şi, pentru că avea nevoie de mai multe ştiri pentru ediţia respectivă, s-a decis să lanseze o competiţie a Carnavalului, care a  organizat ulterior o structură bine definită a paradelor Carnavalului de la Rio. Competiţia a trasat regulile după care oamenii care ieşeau în stradă trebuiau să se organizeze, stabilind totodată indicaţii referitoare la costume, la versurile cântecelor şi la programul Carnavalului.

Carnavalul a fost un succes, dar momentul în care acesta a început să fie acceptat ca o sărbătoare tradiţională în Brazilia a fost marcat de o piesa devenită celebră, pentru că era difuzată la toate posturile de radio ale vremii: „Ta-hi (Taí), Eu fiz tudo pra você gostar de mim!”, a cântăreţei Carmen Miranda.

Un alt simbol al Carnavalului este samba. Rio a fost locul de naştere al unui stil care, chiar de atunci, a influenţat, şi probabil că încă o mai face, întreaga cultură muzicală a Braziliei.

Prima atestare a Carnavalului datează din 1723. Pe vremea aceea, însă, nu era o sărbătoare atât de importantă, iar în 1840 a fost, de fapt, primul eveniment bine organizat. Pe atunci, Carnavalul era de forma unui bal mascat destul de liniștit, unde oamenii dansau vals și polka, urmând moda europeană.

Carnavalul este considerat sărbătoare națională în Rio de Janeiro. Bineînțeles, la ce importanță i se dă la nivel mondial, acest aspect nici măcar nu ar mai trebui să ne mire.

În Rio de Janeiro sunt peste 200 de școli de samba, totuși, doar un număr redus participă la Carnavalul de la Rio, la celebra Paradă de Samba de pe Sambodromo, unde o singură școală poate avea până la 5 000 de participanți. Pentru școlile de samba, defilarea la paradă este cea mai mare onoare și fiecare alege o anumită tematică, lucrează cu grijă la costume și la spectacolul prezentat, astfel încât să impresioneze cât mai mult și să câștige competiția.

Unele școli de samba pot cheltui chiar și milioane de dolari pentru pregătiri și costume. Acum, parcă este mai ușor să înțelegem de ce este atât de scump un bilet pentru a participa la paradă, nu-i așa?

Locuitorii orașului care vor să evite agitația provocată de Carnaval părăsesc orașul. Chiar dacă, pentru noi, experiența Carnavalului este una extraordinară și unică, se pare că unii locuitori preferă liniștea în acea perioadă, așa că cel mai bun lucru pe care îl pot face este să plece din oraș, într-o scurtă vacanță.

Parada care se desfășoară pe Sambodromo este cea mai mare petrecere, unde trebuie să plătești un bilet destul de costisitor pentru a participa. Cu toate acestea, în tot orașul, aproape pe fiecare stradă, are loc câte o petrecere mai mică, celebrele „blocos”, unde nu trebuie să plătești nimic pentru a participa. Poți închiria chiar și un costum dacă dorești, dar acest lucru nu este obligatoriu. Distracția, muzica și dansul, însă, sunt!

Momentul oficial de începere pentru Carnavalul de la Rio este considerat atunci când primarul orașului îi înmânează o cheie gigantă, din aur și argint, lui Rei Momo (Regelui Gras). Acesta este unul dintre personajele cheie ale Carnavalului, fiind considerat conducătorul festivităților.

În fiecare an se încoronează Regina Carnavalului, Rainha de Bateria (Regina Tobelor, cea care conduce percuționiștii), plus câteva alte prințese. Aceste titluri sunt destul de râvnite, iar participantele se pregătesc cu foarte mult timp înainte, pentru a obține premiile.

Sfaturi utile pentru cei care participă la Carnavalul de la Rio

  • În cazul în care te-ai decis să mergi și să participi la cea mai mare petrecere a lumii, Puc și Fly Go au o serie de recomandări pentru tine, astfel încât să te asiguri că ai profitat din plin de ceea ce înseamnă Carnavalul de la Rio.
  • Dacă bugetul îți permite și te-ai înscris din timp, încearcă să participi chiar la parada propriu-zisă, în cadrul unui grup de samba. Închiriază-ți un costum și gustă din adevărata experiență a festivalului. Nu vei regreta!
  • Alătură-te unei petreceri din stradă, una dintre așa zisele bloco. Distracția este garantată, dansul și muzica nu lipsesc și, în plus, vei avea ocazia de a sta și a petrece printre „cariocas”, așa cum sunt cunoscuți locuitorii orașului.
  • Cumpără-ți bilete la unul dintre balurile care se organizează în cadrul Carnavalului. Cele mai cunoscute și elegante sunt Scalas, pentru care îți trebuie atât rezervare din timp, cât și costum special.
  • Deși securitatea a crescut în oraș, hoții de buzunare sunt încă destul de întâlniți, așadar mare grijă cu bunurile personale în timpul Carnavalului.
  • Dacă ajungi cu câteva zile înainte să înceapă Carnavalul de la Rio sau vei rămâne câteva zile după, îți recomandăm să vizitezi și cele mai importante obiective turistice din Rio de Janeiro, acest oraș fascinant.
  • in 2016 caranvalul debuteaza astazi si oamenii petrec pina pe 09 februarie. Este un lucru de trecut pe lista dorintelor. 

Search

martie, 2024