130 de ani de la nașterea lui Fred Astaire

Frederick Austerlitz era din Nebraska și când s-a făcut artist și-a scurtat numele. Fred Astaire avea să devină și emblema unui fenomen unic în cinematografie, mulți dorind să atingă aceste performanțe artistice, de spectacol complet. Cinematografia secolului trecut ar fi fost cu siguranță altfel fără numele celui care a dus dansul și arta actoricească la un nivel important și decenii după dispariția sa.

Primul film în care a dansat a fost ”Dancing Lady” în 1933, printre începuturile cinematografiei de entertainment american așa cum scrie în cărțile de istorie a cinema-ului. Un an mai târziu, deci în 1934 a fost distribuit în producția muzicală ”Flying Down to Rio” unde face echipă cu dansatoarea Ginger Rogers. Cuplul a făcut impresie bună și marchează un prim succes de proporții pentru Fred Astaire.

În 1939 o întâlnește pe cea despre care a spus mai târziu că a fost partenera sa favorită : Rita Hayworth, cu care apare în ”You’ll Never Get Rich” și ”You Were Never Lovelier” (1946). A mai avut și alte partenere, printre care Audrey Hepburn (”Funny Face” – 1957), Lucille Bremer, sau Judy Garland. Alături de niciunul dintre aceste nume nu va mai înregistra succesul marcat de întâlnirea cu Ginger Rogers. Cei doi mai joacă împreună în 1949 în ”The Barkeleys of Broadway”.

După ce câștigă mai multe premii Emmy în anii 1950 – 1960, Fred Astaire pune dansul pe locul doi, încercând să se concentreze mai mult pe cariera de actor. A avut roluri în multe filme, printre care : ”On the Beach” (1959) și ”The Towering Inferno” (1974), pentru care a fost nominalizat la Premiul Oscar. În 1981, la aproape 10 ani de când nu a mai dansat în public, Astaire a primit un premiu pentru întreaga activitate din partea Institutului American de Film. A încetat din viață în anul 1987.

Un articol de Bianca Ioan

Search

martie, 2024