Pe unde intră Internetul în România?

Internet, iată un termen cu care, numai dacă nu trăim într-un colţ izolat al lumii, ne întâlnim zilnic, fie că este vorba de rețelele de socializare, de citirea horoscopului, de dezvăluirea unor fapte şi întâmplări de senzaţie, de urmărirea în direct a unor emisiuni TV, fie pur şi simplu de conexiune internet. Dar ce este Internetul? Tehnic vorbind termenul Internet desemnează o reţea mondială de reţele de calculatoare. Din punct de vedere informaţional Internetul reprezintă un rezervor imens de informaţii care pot fi stocate şi transmise în format electronic: text, imagini, filme, sunet. Aceste informaţii sunt disponibile gratuit sau contra cost, după cum informaţiile sunt publice sau private.

România este recunoscută la nivel mondial drept una dintre ţările ce beneficiaza de o conexiune internet la viteze foarte bune.

Cum poate o țară care a devenit democratică abia la începutul anilor ’90 să le dea ceață tuturor la capitolul viteza Internetului? Se pare că un fenomen românesc unic i-a permis națiunii Est-europene să obțină una dintre cele mai rapide viteze de Internet din lume.

mufa internet

Pe unde intră Internetul în România

O reţea globală de calculatoare conectate între ele, aceasta este definiţia clasică a internetului. Dacă v-aţi gândit vreodată că există un punct central de unde pleacă, atunci v-aţi înşelat. Nu există un punct central în modul cum este gândit Internetul. Dacă ar fi existat, atunci Internetul ar fi foarte vulnerabil. Una din primele cerinţe de la care s-a plecat în anii ‘50 a fost să se realizeze o reţea de comunicaţii care să nu aibă un punct central. Există o mulţime de hub-uri distribuite geografic, cu multe asemănări şi cu forte multe deosebiri între ele. Internetul ajunge în ţara noastră prin cabluri de fibră optică având debite foarte mari de transport, prin cabluri pe cupru, conexiuni radio şi conexiuni prin satelit. Mai sunt şi alte suporturi de comunicare, dar acestea sunt cele mai uzuale. Hub-urile din România sunt interconectate cu alte hub-uri din lume, într-un sistem care te duce cu gândul la o reţea mesh. Nu se poate spune că internetul intră în România printr-un anume punct. Există o mulţime de interconectări. Cele mai importante sunt cele care leagă România de vestul Europei, în special prin hub-urile de la Frankfurt (DE-CIS), Amsterdam (AMS-IX), Londra (LINX), Viena (VIX), Budapesta (BIX) etc. România este asigurată de zeci de reţele, nu toate de aceeaşi mărime şi nu toate asigurând acelaşi spaţiu geografic, sunt suprapuse parţial sau total în aşa fel încât oricând există acces la Internet. Dacă se întâmplă ceva cu canalul de comunicaţii dintre Bucureşti şi Budapesta, care asigură ieşirea spre nord, atunci funcţionează canalul spre Sofia – Atena. Rareori toate conexiunile acestea pot cădea, deşi în teorie este posibil.

conexiune internet

De ce are România un Internet atât de bun

România este premianta cand vorbim de viteze conexiune internet, dar v-aţi întrebat vreodată de ce sau cum ajunge Internetul în ţara noastră?

Țara noastră nu se poate lăuda cu succesele economice ale ţărilor din Vest, cu atragerea fondurilor structurale şi nici cu infrastructura rutieră, însă există un domeniu la care România este pe primele locuri, şi nu doar în Europa, ci în lume. Este vorba de viteza la Internet.

Indiferent de tipul de conexiune internet de care vorbim, că e 4G sau WiFi, că e fir direct în calculator, totul se reduce la cablurile care îți asigură conectarea la ceea ce numim Internet – sau World Wide Web. În cazul acesta, sărăcia morală și fizică în care se regăsea România la începutul anilor ’90 a ajutat din plin. În prezent, rețeaua României este bazată pe fibră optică, chiar dacă aceasta nu ajunge peste tot până în casă, ceea ce asigură o viteză de transfer și o lățime de bandă mai mare decât cablurile clasice din cupru. În timp ce în urmă cu aproape 30 de ani România era izolată informațional de Vest, deci nici infrastructură de internet nu avea, Germania, Marea Britanie, Franţa sau Statele Unite ale Americii, ţări dezvoltate, experimentau cu noua tehnologie. Acum, infrastructura a rămas aceeași, în mare parte, și astfel de țări nu mai investesc masiv dintr-un motiv simplu: trebuie să recupereze şi să facă profit după investiţia iniţială.

Apoi, mai este un aspect foarte important: concurența. Motiv pentru care Google a fost primit cu aplauze și laude când a introdus rețea Gigabit, adică cu viteze de până la 1Gbps. Când există concurență, există investiții, dar piața din SUA este mult mai puternic afectată de înțelegerile între companii și de viteza redusă cu care acestea iau decizii. În România, pe de altă parte, a fost o concurență incredibilă în anii ’90.

Atunci au apărut sute de firme de cartier, care întindeau cabluri peste tot și investeau în fibră optică, pentru că era mai ușor de folosit și era noul standard prin care puteau să asigure viteze mari și, implicit, să aibă un selling point în ochii clienților. Jucători mai mari din piaţa naţională au decis apoi să accelereze și ei și să cumpere ce pot, dar și să promită viteze mari.

 

Viteza Internetului în România

România este pe locul 4 global, în clasamentul țărilor cu cel mai rapid Internet. Potrivit SpeedTest Global Index, viteza medie de descărcare în țara noastră a fost 130,44 Mb/s. Valoarea este valabilă pentru luna aprilie și pentru Internetul broadband fix.

România este depășită de Singapore (197,5 Mb/s), Hong King (172,67 Mb/s) și Coreea de Sud (144,76 Mb/s), toate din Asia. Top 10 este completat de Andorra, Monaco, Ungaria, Elveția, Statele Unite și Suedia. Japonia și China sunt pe locurile 20, respectiv 21, cu o viteză de sub 100 Mb/s. Media globală este de 58,66 Mb/s. Când vine vorba de Internetul mobil, România stă mult mai prost, dar tot peste media globală. Țara noastră s-a clasat pe locul 34, cu o viteză de 35,8 Mb/s la descărcare. Suntem între Statele Unite și Arabia Saudită. Viteza medie globală a Internetului mobil este de 26,96 Mb/s. Viteza Internetului ar urma să crească semnificativ după introducerea tehnologiei 5G. Sistemele aflate în prezent în exploatare sunt capabile de viteze de descărcare de peste 1 Gb/s (1Gb/s = 1000 Mb/s).

internet hub

Ce preț are abonamentul la Internet în România în comparație cu alte țări

România se clasează pe locul trei în topul statelor cu cele mai ieftine prețuri la serviciile de Internet: 8€/lună. Înaintea noastră se mai află doar Ucraina și Rusia, cu 5,60€/lună și 6,96€/lună. De cealaltă parte, țările cu o conexiune internet scumpa avem, Africa de Sud (aproximativ 79€/lună), Islanda și Norvegia (în ambele țări abonamentele costă cam 62€/lună). La nivel mai mare, viteza globală a Internetului prin cablu este de 70 Mb/s. Totuși, în țări precum România, Polonia, Franța și Singapore, furnizorii mari de Internet nu oferă viteze atât de mici. În România, de exemplu, viteza minimă este de 150 Mb/s. Însă, Internetul cu o viteză de 1 Gb/s este, în multe țări, un beneficiu de lux. În 22 din 44 de țări, în care furnizorii prezintă în oferta sa acest tarif, costul lunar al unei astfel de conexiuni trece de suma de 50€.

Search

aprilie, 2024